Zaha Hadid Architects разкриха новия си проект за международния стадион по футбол в Сиан, Китай.

Архитекти : арх.бюро Zaha Hadid Architects

Година на откриване : 2023

Капацитет : 60 000 бр. места

Aрхитектурно бюро Zaha Hadid Architects

отново завладя публиката с визуализациите на новия международен футболен център в Сиан, който ще бъде готов до 2023г., точно навреме за азиатската купа на азиатската футболна конфедерация (AFC). Съоръжението ще включва стадион с капацитет от 60 000 места, заедно с граждански, спортни и развлекателни пространства за жителите на града.


Осигурявайки оптималните условия за футбол, международният футболен център в Сиан е проектиран така, че да увеличи максимално използването му от бъдещите поколения след турнира през 2023г. Разположен в новия квартал Фенгдонг (Fengdong), центърът ще приветства национални и международни мачове, както и национални мачове от лигата,ще има академии за обучение на младежи, развлекателни представления и културни събития. Интегриран в бизнес зоната, проектът предвижда обществени пространства, места за отдих и хранене, разположени в поредица от сенчести тераси с южно изложение.


 

„Сиан има дълга история, що се отнася до посрещането на хора от цял свят“

обясниха от Заха Хадид Архитекти.

Международният футболен център в Сиан ще продължи тази традиция в изграждането на трайно наследство от нови обществени пространства, спортни и развлекателни съоръжения, които да обслужват града и населението му.


Фасадите на стадиона символизират формата на : „отворен плик, който кани града в сърцето на сградата. докато неговият динамичен обем предпазва стадиона от северните ветрове, като предава флуидните си форми към покрива. който предпазва трибуните“. Всъщност геометрията на трибуните, наподобява формата на седло, е генерирана дигитално, за да се оптимизира близостта и гледките към игралното поле, както и да максимализира седящите места около централната зона на игрището.


Източници : https://www.archdaily.com/946131/zaha-hadid-architects-unveils-the-xian-international-football-center-in-china https://www.dezeen.com/2020/08/21/zaha-hadid-architects-xian-international-football-centre/

Видео : https://www.youtube.com/watch?v=BD_qQ2idVJc&feature=emb_logo

Визуализации : https://www.atchain.com/