Олимпийски и параолимпийски музей на САЩ в Колорадо

Архитекти : арх.бюро Diller Scofidio + Renfro –  arch.Holly Deichmann Chacon, arch. Sean Gallagher, project design Yushiro Okamoto

Консултанти по фасадното решение : HEITMANN & ASSOCIATES

Година на откриване : 2020

Разгърната застроена площ (РЗП) : 5574 м2

Музеят се намира в основата на скалистите планини на Колорадо Спрингс, където се явява като дом на олимпийския тренировъчен център на Съединените щати. Музеят ще играе ролята на нова връзка между новия град и шампионски окръг, като оформи нова ос, която ще свърже центъра на Колорадо Спрингс с красивия парк на запад.

Сградата (с РЗП от  5574.18м2) разполага с 1856.06 м2  галерии, съвременен театър, пространство за провеждане на събития и кафене. Вдъхновена от енергията и изяществото в работата на спортистите на САЩ и включените ценности на спортната организацията, динамичната спирална форма на сградата позволява на посетителите да се спускат по галериите, изминавайки един непрекъснат път. Тази основна организационна структура дава възможност на музея да се класира сред най-достъпните музеи в света, като гарантира, че посетителите с и без увреждания могат спокойно да споделят абсолютно еднакво изживяване, опознавайки музея.

Терасиран обществен площад лежи в сърцето на музейния комплекс, свързващ сградата на музея (разположена на юг) и кафенето (разположено на север). Площадът рамкира красива картина с изглед към връх Пайкс (Pikes peak) и скалистите планини (Rocky Mountains) отвъд.  С интегрираните 230 амфитеатрални места за сядане, площадът може да бъде домакин на събития на открито през всички сезони, от зимните игри до летните игри.

Фасадата се състои от над 9 000 нагънати анодизирани алуминиеви панели във формата на диаманти, всичките уникални по форма и размер. Външната обвивка на сградата обгръща четири, припокриващи се като листенца обеми, които се закрепват около вътрешната структура. Всеки метален панел е вдъхновен от изключителното качество на светлината в Колорадо Спрингс, създавайки градиенти на различни цветове и нюанси, които придават на сградата свежо усещане за движение и динамичност.

Нов пешеходен мост, който пресича железопътните коловози, свързва центъра на Колорадо Спрингс с красивия парк, както и съществуващата алейна мрежа на града. Структурата на външната обвивка  действа едновременно като арка и подпора за пасарелката.

НИВО 1:

Лоби с атриум: Светлината от оберлихта осветява 12-метровия атриум, докато перфорираните GFRG (подсилен гипсокартон от стъклени влакна) осигуряват изгледа от фоайето. Четирите балкона с различна височина и изглед към атриума, ориентират посетителите към това централно пространство, докато се движат през галериите.

Театър: Театърът от около 190 м2 може да приюти 130 души. Два реда седалки са подвижни, за да се настанят максимум 26 инвалидни колички, което дава възможност на пълен параолимпийски хокеен отбор да седи заедно.

НИВО 2:

Пространство за провеждане на събития: Пространството с площ от 120м2 разполага с панорамна гледка, която покрива периметъра от центъра на Колорадо Спрингс до скалистите планини (Rocky Mountains).  Пространството може да се отвори и съедини с терасата, която е с площ от 46 м2.

Кафене с трапезария: На това ниво се разполагат кафене с площ от 260 м2 с допълнителна трапезария на открито (с площ от 38 м2), която e оборудвана и способна да приеме ресторант с пълен набор от услуги и образователни програми, поддържащ гъвкаво място за срещи, както през площада, така и до основната сграда на музея. Пейзажният покрив на кафенето е залесен с местни насаждения, които пресъздават и обрисуват промяната в сезоните.

НИВО 3:

Заседателна зала: Многофункционалната заседателна зала с площ от 74 м2 разполага с прилежаща външна тераса от 44 м2 и висококачествена окачена фасада с височина от 3 метра, рамкираща гледка към Скалистите планини (Rocky Mountains).

——

About the Author

Коментирайте

*

captcha *