Конкурс за новата банка на Рейкявик, спечелен от C.F. Møller Architects и Arkthing

Архитекти : арх.бюро C.F.Møller и арх.бюро Arkthing

Година на конкурса : януария 2018г.

Разгърната застроена площ (РЗП) : 22 000 м2

Landsbankinn е най-голямата банка в Исландия и сред водещите финансови институции в страната. Те обявиха, че датското архитектурно бюро C.F. Møller и исландското бюро Arkthing спечелиха конкурса за проектиране на новата им сграда в Рейкявик, Исландия.

Суровата исландска природа, основният език на вулканичния камък (базалт), хоризонталните слоеве на скалата и атмосферата на пещерите и пукнатините в тях са били източник на вдъхновение при проектирането на проекта. Този ясен подход, както към материята, така и към пространственото изживяване се пренася от фасадата на сградата и заобикалящият я външен пейзаж, до нейните интериорни пространства.

Адаптация на 360О

Сградата е предназначена да бъде дом за целия град, търсейки контакт с гражданите и историческата градска тъкан на Рейкявик. Във вътрешността на сградата, офис помещенията на банката са разположени в четири комплицирани обема (къщи). Различните къщи се обединяват, за да функционират като една цялостна рационална сграда, адаптираща се към околността и ориентирана към ключови гледки към морето, концертна зала Harpa и парк Arnarhóll, значителни места, които събират хората в Рейкявик. Двата най-високи обема разполагат с атриуми, осигуряващи дневна светлина, която прониква дълбоко в структурата на интериора, докато двата най-ниски обема осигуряват изобилие от остъкляване и връзка с външните тераси и градини на сградата. Вътрешната организация на сградата е съобразена с визията на банката Landsbankinn за раздвижена и отворена към публиката сграда, която взаимодейства с целия град и заобикалящия го пейзаж. По-голямата част от обществените функции са разположени на приземния етаж и по фасадата на сградата, образувайки по този начин нова пешеходна улица, водеща към концертна зала Харпа. Вътрешно защитен обществен проход свързва тези нови съоръжения, превръщайки ги в нов и естествен пряк път в града.

Модерно и гъвкаво работно пространство

Проектирането на работните пространства се основава предимно на желанието да се осигури възможно най-голяма гъвкавост в работната среда. Важно е да се създадат предпоставки, които могат да поддържат различни работни процеси и взаимоотношения, позволяващи бъдещи вътрешни реорганизации на пространствата.
Следователно, офис помещенията са проектирани като гъвкави, ефективни и отворени работни места, които позволяват преустройства във времето. Тези помещения могат да се използват като офиси за служители със специални нужди, стаи за много хора, гъвкави общи пространства и заседателни зали, адаптирани в зависимост от нуждите на работната среда.

Устойчиви и автентични материали

Фасадата е съставена предимно от два материала, стъкло и базалт. В интериора на сградата има и елементи напомнящи за исландската природа. Във фоайето е проектиран оберлихт (покривно осветление) облицован с базалт, докато в атриума хоризонталните повърхности на терасите са подчертани с бетон, излят на място, мотив вдъхновен от исландските скални образувания.